Bilar från 60-talet

De flesta har en relation till bilen. Det kan vara till sin första bil, drömbilen eller kanske en bil som klarar av de vardagliga turerna med familjen. Bilar från 60-talet räknas idag som klassiker och många biltillverkare har sina trumfkort just i detta årtionde. Oavsett om det är stora amerikanska bensinslukare eller den minsta lilla bil som alla skulle ha råd med så har de sin plats i historien.

Den amerikanska drömmen

På 60-talet nådde Ford nästan kunglig status när de kom med sin Mustang. Denna ansågs som en gudagåva bland konsumenterna då den hade de tre viktigaste beståndsdelarna för en bil: snygga linjer, stor V8 och ett rimligt pris. Efter arton månader hade över en miljon bilar lämnat fabrik och fått nya ägare.

Svensk Volvo med genomslagskraft

I Sverige var det ledande bilmärket Volvo. 1961 lanserades en ny sportbil som skulle bli känd i hela världen. Volvo P1800, en av de första serietillverkade bilarna som försågs med skivbromsar och en B-18 motor med 100hk. Det var i TV-serien Helgonet som bilen blev känd för världen och när kronprinsen, som första bil, fick en P1800 nådde modellen högre status.

Volvos första sportbil

En investering för framtiden

Många av bilarna från 60-talet har stort värde hos samlarna. Trots att de är stora miljöbovar är de eftertraktade på begagnatmarknaden och stora summor byter ägare när bilarna byter ägare. En av de dyraste bilarna från detta årtionde är en Ferrari 250 GTO 1963. Chris Evans, programledare för Top Gear, ropade in den på auktion för 38,4 miljoner dollar. Så var rädd om din pärla, vem vet vad den kommer att bli värd i framtiden.