Köpa bil på avbetalning trots betalningsanmärkning

Det kan vara svårt att få lån om man har en betalningsanmärkning. För många är en bil ett nödvändigt verktyg för att man ska klara av vardagen. Man kan behöva pendla till sitt arbete, åka och handla, hämta och lämna barn samt göra andra vardagliga ärenden. Att leva utan en bil är då ingen möjlighet och därför kan man behöva låna för att köpa en bil. Det finns faktiskt vissa lån som du kan ta, även om du har betalningsanmärkningar. Läs vidare för att få reda på mer.

Förklara din situation för banken

Traditionella banker kan vara strikta just när det kommer till betalningsanmärkningar och det är ganska lätt att förstå varför. En betalningsanmärkning visar att man inte har skött sina ekonomiska åtaganden, men man ska aldrig glömma att det faktiskt finns människor som jobbar på bankerna. Om du har en betalningsanmärkning som är äldre och du från och med den tid du fick den faktiskt har skött din ekonomi, kanske du kan få låna ändå.

Förklara din situation för din kontaktperson på banken du vill låna från och se om ni kan komma fram till en lösning ihop. Tänk på att du förmodligen kommer behöva träffa dem i person, för ansöker du om ett lån online kommer din ansökan nästan garanterat att nekas eftersom personliga omständigheter inte tas i beaktning vid dessa tillfällen. Självklart ska man alltid betala tillbaka sina lån, men tänk på att det kanske är ännu viktigare om din bank gör undantag från sina regler för att hjälpa dig.

Använd en borgenär

Det andra sättet att köpa en bil på avbetalning på är att använda dig av en borgenär. Det bör vara en familjemedlem eller en nära vän som ställer upp som borgenär, men var väldigt medveten om att denna typ av ekonomiskt arrangemang kan slita på vänskapsbanden, åtminstone om du inte sköter dina åtaganden. En borgenär är en person som åtar sig att betala din skuld till banken om du inte betalar den.

Borgenären får inte ta del av pengarna som lånas ut och har inte heller laglig rätt att använda den bil du köper. Borgenären får således ingenting förutom skulden. Ni kan självklart komma överens om att bilen byter ägare om lånet måste betalas av borgenären, men det blir då en privat överenskommelse. Låter du bli att betala dina avbetalningar blir den som har ställt upp som borgenär alltså betalningsskyldig och betalar denna person sen inte skulden får den betalningsanmärkningar eller hamnar hos Kronofogden. Bankerna kräver ofta att en borgenär finns med på lånet om du har betalningsanmärkningar.

Köpa en ny bil

Alltid bättre att spara

När man har fått en betalningsanmärkning är den synlig i tre år. Det är inte genom Kronofogden man får denna typ av anmärkning, utan det är hos kreditföretagen. Om du har en sådan betalningsanmärkning rekommenderas det inte att du tar ett nytt lån. Det är vid de flesta tillfällen allra bäst om du istället kan spara ihop pengar och kanske köpa en billigare bil. Inte minst för att din kreditvärdighet kan minska rejält om du ansöker om massa lån som du blir nekad.