Köpa bil på nätet

Internet är bra för många saker och inte minst när man vill köpa en bil till ett riktigt bra pris. Idag är det vanligare att köpa bilar online än tidigare och detta är mest på grund av att den yngre generationen är vana att kunna köpa allting på nätet. När man köper en bil online kan man i lugn och ro från sitt eget hem undersöka den bil man har i åtanke. Det går även att jämföra många bilar med varandra och leta efter sidor som kanske har just den bil du letar efter till ett riktigt bra pris. Det finns dock vissa saker man borde ha i åtanke innan man köper en bil på nätet, inte minst när det kommer till säkerhet.

Värdering och provkörning

Precis som när man köper en bil utanför nätet är det mycket viktigt att kolla igenom bilen, att provköra den och även att värdera den. Värderingen gör man online genom särskilda sidor och det är vanligtvis enkelt att göra om du har bilens registreringsnummer. Värderingarna brukar vara ganska pålitliga, men givetvis måste du dra bort från eller lägga till på det uppskattade värdet beroende på vilket skick bilens allmänna skick är.

Givetvis ska man aldrig föra över några pengar för någonting som man inte har sett. Det är viktigt att du åker ut och träffar personen som har bilen och på plats kollar igenom bilen för att se om det finns några synliga eller suspekta fel. Vid provkörningen ska du begära att du själv får köra bilen och inte bara sitter som passagerare. Prova att bromsa, glöm inte att kolla däcket skick, se efter oljenivån och var noggrann när du tittar efter rost.

Om bilen inte finns i närheten

Vissa väljer att köpa bilar från utlandet genom auktionssidor som exempelvis eBay. Det säkraste är dock att köpa bilen från auktoriserade bilfirmor. Då vet man att bilen kommer med vissa garantier. Om bilen finns i USA eller något annat land kan man givetvis inte gå och kolla på bilen eller provköra den, men det är fortfarande viktigt att man gör ett säkert köp och vet vad det är.

Det är mycket viktigt att granska bilens historisk samt känna efter om säljaren verkar pålitlig. Eftersom du inte kan se bilen själv måste du fråga försäljaren om många högupplösta bilder där alla detaljer syns. Det kan vara ett bra val att be om ett filmklipp där säljaren går igenom bilen. När köpet ska genomföras, betala gärna genom en betalningslösning som ger ett konsumentskydd. Föreslå till exempel att du överför pengarna genom så kallad escrow, det vill säga att en tjänst håller pengarna åt er och släpper dem först när transportföretaget hämtar upp bilen från säljaren. Paypal, Western Union och vissa banker kan tillhandahålla denna tjänst.

Köp bilen online

Papper och transport

Alla dokument måste givetvis vara i sin ordning innan du får hem bilen. Var noggrann med detta då fel ifyllda köpekontrakt och kvitton kan orsaka stora problem i framtiden. Se även till att du har ordnat transporten för bilen, om du inte hämtar den och kör hem den själv. Här är det viktigt att använda sig av en pålitlig transportfirma som har goda rekommendationer. De har trots allt ansvaret för att din bil kommer hem till dig i gott skick. Samma sak gäller när du köper en bil på nätet. Köper du från en bilhandlare ska du alltid kolla andra personers rekommendationer först.