Köpa bil som gått 20000 mil

Det kan vara svårt att veta vad som är okej när man köper en begagnad bil, inte minst när det kommer till hur långt bilen har kört. 20000 mil är väldigt långt för en bil att köra och givetvis måste man räkna med att bilen nog är ganska sliten. Det är trots en riktigt långkörare man funderar på att köpa. Är det dock alltid ett stort nej att köpa en bil som har gått så långt? Svaret är att det inte behöver vara det, utan det finns några saker som gör att det ändå kan vara en bra affär.

Allt beror på service

En bil med så pass högt milantal får man vanligtvis till en riktigt billig peng. Det man absolut ska kolla efter är vilken typ av service bilen har genomgått under sin tid på vägarna. Har bilen genomgått regelbunden service behöver det nämligen inte vara en särskilt dålig bil alls, trots milantalet. En bil som har gått länge men som har skötts om ordentligt kan många gånger vara i bättre skick än bilar som gått kortare sträcka.

Det är kanske speciellt kamremsbytet och den vanliga servicen som är aktuell att kolla på. De flesta kamremmar måste bytas efter runt 12000 mil och har den inte bytts ut då kan du nästan räkna med att den kommer gå av inom en snar framtid. Det kan bli en dyr historia så var noggrann med detta moment. Även att regelbundet utbyte av olja och filter har skett är viktigt att vara på det klara med.

Hur har den körts?

Vilken typ av vägar har bilen kört på och hur har den körts av tidigare ägare? Har den främst använts på lugna landsvägar där det inte krävs att man stoppar och stannar så ofta kan den vara i ganska gott skick, speciellt om servicen har skötts ordentligt. Kommer den från storstaden och har körts på hårt trafikerade vägar är det en större risk att den är i dåligt skick.

Som vanligt när man köper en bil kan det därför löna sig att få reda på lite om tidigare ägare. Det säger sig även självt att en äldre person vanligtvis kör lugnare än vad kanske en ung människa gör, så ägarens ålder kan också vara en indikation på skicket. Oavsett vilken typ av väg eller vem som har kört den är det viktigt att kolla in vindrutan. En gammal vindruta har troligtvis mer stenskott och kan behöva bytas ut.

En långmilare kan vara värd att köpa

Det är inte milen, det är skicket!

Som rubriken säger är det inte antalet mil som bestämmer om bilen är värd att köpa eller inte, utan det är skicket. Självklart kan du inte räkna med att en långmilare är en särskilt bra investering för du kan nog inte sälja den för något högt pris när du har kört ytterligare med den. Om du bara vill ha en billig bil som du använder under en viss period kan det dock vara ett helt okej köp. Så länge du kollar servicehistoriken och den ser okej ut kan du faktiskt göra ett kap med en långmilare.